Träning och utmattningssyndrom

Fråga:

Hej! Har precis börjat jobba för fullt igen efter fyra månaders hel sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom (fick stora problem med minne, sömn, konc och simultankapacitet m.m.). Min stressnivå har under många år varit galet förhöjd på grund av skilsmässa, ett handikappat barn plus två barn till, en häst, sjukdom och dödsfall i familjen, flytt och husrenovering, en man som jobbade borta på veckorna m.m. Mitt i detta kaos tyckte jag dessutom att det passade bra att göra en Svensk Klassiker liksom att påbörja en till med Vätternrundan och Vansbrosimningen. Nu lagom till Lidingöloppet fick jag träningsförbud av min familjeläkare då hon konstaterade ST-höjning på EKG. Har fått remiss till Holter och arbetsprov i dec. Har nu återupptagit träningen igen då dessa undersökningar dragit ut så på tiden. Jag har känt ända sedan före Vätternrundan att kroppen inte längre svarar på träningen. Jag blir inte bättre, får ofta träningsvärk som håller i sig länge och är även stel och öm i musklerna ändå. Dessutom spökar blodtrycket emellanåt och går ner mot 90/60 vilket gör mig trött och mentalt trög. Jag har nu siktet inställt på Stockholm Marathon, men det känns avlägset just nu. Mentalt känns det också som om pannbenet krackelerat. Jag ger upp mycket lättare nu än tidigare. Hur ska jag tänka kring träningen? Är det sviter av min utmattning? Stressar jag kroppen för mycket så det är därför det inte händer något eller kan jag köra på som vanligt?

Svar:

Du bör definitivt inte ”köra på som vanligt”! ST-förändringarna på ditt EKG skall tas på stort allvar, då det kan innebära risk för utveckling av allvarlig hjärt-kärlsjukdom. Den risken bör först uteslutas med Holter och arbetsprov. 
Allt du beskriver talar för att du har ett allvarligt stressyndrom i form av utmattning. Du skriver inget om hur du fått hjälp med det, en förutsättning för att kunna återgå i ”normalt” fysisk och psykiskt skick. Jag tror att du behöver hjälp med att se över din livsstil och din stresshantering för att undvika värre komplikationer. Utifrån din beskrivning skulle jag inte kunna rekommendera en satsning på Stockholm Marathon.
Reservationer i min bedömning beroende på begränsad tillgång till uppgifter. Jag rekommenderar att din husläkare får göra en närmare bedömning och vid behov skicka remiss till stresscentrum, eller om sådan är svårtillgänglig; remiss till stresspecialiserad psykolog.