träning varje dag

Fråga:

Hej jag har en 13-årig son som älskar att spela fotboll och innebandy. Han tränar 5 dagar/v ibland 2 träningar samma dag + match oftast 1-2 st på helgen. Är det farligt att träna så mycket i så låg ålder? slitningsskador?
Han är mycket duktig men har svårt om han missar el gör något fel så sänker han sig jättelångt ner. Han spelar mot äldre killar och jämför sig med dem. Hur gör man för att få han till att sänka ribban. Vi peppar och berömmer och säger de saker han gör bra ger han tips och råd på de som han kan förbättra och försöker få han till att fokusera på det som han gör bra i de situationer. Känns som om självkänslan är superlåg….
Finns det någon sportkurator som barn kan gå till?

Svar:

Risk finns för idrottslig utmattning/utbränning med en så stor träningsmängd. Sådant fullt utvecklat överträningssyndrom kräver särskild utredning och lång tids rehabilitering och bäst är att bromsa innan det sker. I grunden handlar det om ett ofördelaktigt beteende som ger besvär, varför din fråga är synnerligen motiverad. Öveträningssyndrom ökar generellt i förekomst, och vid fullt utvecklat syndrom krävs specialistbedömning och behandling, helst via idrottsinriktad psykolog med vana av diagnosen. Hos oss på IMES har vi tillgång till det, men vid lättare fall kan kontakt med en bra kurator som kan vägleda föräldrar och den drabbade vara tillräckligt. Mitt råd är att börja hos kurator i primärvården, och om det senare behövs söka hos idrottsmedicinsk specialist.