Träning

Fråga:

Hej jag är en kvinna på 43 som har Fibromyalgi och Reumatism och KOL.Och jag undrar hur jag ska träna för att gå ner i vikt? Väger 89 och är 171 lång, har gått upp ca 20 kilo på inte ens ett år mest gick jag upp då jag skulle försöka sluta röka med hjälp av Champix.Tacksam för svar om hur jag ska träna utan att värken blir värre.Mvh Marita

Svar:

Din träning bör bestå i lågintensiv aktivitet på den nivå du klarar av, till att börja med, t ex i form av promenader eller simning. Efter att ha börjat med endast korta men regelbundna pass (önskvärd lägsta nivå är 30 min 3 ggr per vecka) kan man långsamt försöka öka längden av dessa (men inte intensiteten, om det är fettförbränning man vill uppnå). Samtidigt bör man vara noggrann med ditt kostupplägg, något du behöver kunnig hjälp med för att bli så effektiv (och skonsam) som möjligt.
Vi läkare har nu för tiden en manual för fysisk aktivitet som behandling vid olika sjukdomstillstånd, FYSS, som finns på denna länk för den som är intresserad. Man bör i ditt fall kunna utgå från den när man lägger upp din aktivitet. Men det förutsätter att din läkare har kunskap om hur man använder FYSS. Sådana finns på vissa husläkarmottagningar, eller hos FYSS-kompetent idrottsläkare (t ex hos IMES).