träning+kost+godissug

Fråga:

hej!
är en tjej på 16 år.
har några frågor:
* är spinning, body pump och body combat bra och fettförbrännande att träna??? (tränar 4-5 dagar/vecka)
* äter äppelcidervinäger i kapslar, har hört att dom ska öka förbränningen och hjälpa till om man vill gå ner lite i vikt, vet du något om det??
* vad kan man göra när man blir sötsugen?? det är värst på kvällarna, det går nästan inte en kväll utan att jag skåpäter för att jag är så sugen och jag vet att det inte är bra.

Svar:

Hej!
Den träning som du nämner är bra ur fettförbränningssynpunkt. Fördelen är att du på köpet får förbättrad kondition.

Äppelcidervinäger kommer inte att ha någon avgörande effekt på din fettförbränning. Det finns inga hållbara studier som visar på någon effekt.

Du skall nog inte vara så hård mot dej själv när det gäller ”sötsuget” på kvällarna. Om du äter sockergodis (sega råttor, sega gubbar, hårda karameller osv) är det inte farligt om det är fettmassan du tänker på. Däremot kan dina tänder skadas, varför det är viktigt att du borstar tänderna oftare än om du inte äter godis. Problemet är nog snarare att du på kvällarna sjunkit en del i blodsocker, vilket kan bero på att du äter för lite eller för sällan. Ditt sockersug kan vara ett symptom på att kroppen behöver näring. Pröva att sprida ut maten på fler måltider under dagen. Ät gärna mycket kolhydratrik mat, t ex potatis, pasta, ris, bröd, frukt. De flesta tjejer i din ålder äter för lite, av skälet att de inte vill bli fetare, vilket är en missuppfattning. Man kan till och med bli fetare av att äta mindre om man gör det på ”rätt” sätt, vilket alla som ständigt ”bantar” är levande bevis för. Så; bättre att äta vanlig mat än godis. Om du måste äta godis och inte kan nöja dej med t ex frukt, ät sockergodis som inte innehåller så mycket fett.