Träningsmängden

Fråga:

Hej! Har en dotter i 12års åldern som simmar o spelar innebandy. Idag har de 4 träningspass simning/v (3x2h + 1x1h). Till detta tillkommer skolidrott och ev innebandy-pass. Var går gränsen innan det blir för mycket och skadligt med tanke på hennes fysiska utveckling i den åldern?
//Fundersam pappa

Svar:

Klok fråga, då hård simträning inte sällan är orsak till utmattning hos barn. Barn reagerar alltid positivt när de blir stimluerade till idrottsutövning, vilket gör det meningslöst att fråga barnet själv om träningsobehag. Hårt idrottande innebär också att barnet vänjer sej vid en viss smärtnivå, och signalerar därför sällan på samma sätt som andra barn vid skador. Jag har exempelvis sett barn med allvarliga stressfrakturer i bäckenet som totalt ignorerat smärtan där ett icke hårdidrottande barn skulle haft grava gångsvårigheter.
För en förälder kan det därför vara svårt att avgöra när det blivit för mycket och var gränsen går. Om man har en klok tränare brukar denne kunna vara uppmärksam, men tyvärr är det lika vanligt att tränaren eller klubben har filosofin att man ska ”sålla agnarna från vetet”, d v s att man struntar i de som skadar ur sej. Vid upprepade skador bör man definitivt vara alert som förälder och sätta stopp, men då har det redan gått för långt. Ett annat varningstecken är när barnet i sitt allmäntillstånd inte mår bra. Oro, sömnsvårgheter, osedvanlig trötthet, nedstämdhet är några av tecknen man bör se upp med. I övrigt måste man bedöma från fall till fall, och rådfråga tränaren eller lagets idrottsläkare vid tveksamhet. Viktigast är ändå att ha tanken i bakhuvudet som förälder, att överträning hos barn förekommer och att det inte är helt ovanligt.