träningvärk

Fråga:

Hej!

Mina lår och vader har blivit större sen jag har börjat med styrketräng. Nu vill jag förbränna fett vid just dem områden. Så jag gjorde så många upphopp jag orkade. Dem senaste tre dagarna har jag haft träningsvärk i låren. Jag undrar, får jag träningvärk för att musklerna jobbar och dem blir större eller är det så att jag förbränner mycket fett där och får träningsvärk. för jag vill inte att mina lår ska bli större, dem är stora nu och dem orkar inte löpa mycket.
Jag orkar inte springa mycket för efter en stund blir musklerna på låren spända och orkar inte jobba mer. Jag vill i fortsättningen träna ner dem så att dem blir mer uthållig. Just nu är dem bara stora och drar sig mycket mjölksyra lätt.

Svar:

Hej!
Orsaken till att dna vader är stora är delvis genetiskt betingar, samt att du just nu tränar dem. Upphopp gör att du tränar vadmusklerna främst. Det går inte att förbräna fett på ett område eller en punkt genom ”lokal träning”. Orsaken till att får träningsvärk i lårmusklerna är att du tränar dem, i synnerhet om du byter övningar eller träningsmetod. Om du vill bli mer uthållig måste du träna uthållighet, d v s låta styrketräningen få den inriktktningen, vilket inebär fler repetitioner. Konventionell styrketräning innebär oftast att man tränar andra muskelfibrer än de uthålliga. Det låter som du behöver träningsinstruktion och träningsråd mer kvalificerat än jag kan ge här. Sådan kan du få t ex via oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se, där det finns kvalificerade tränare som hjälper dej att nå ditt mål.