Triggerpunkter i sätet, överansträngd piriformis?

Fråga:

Hej, jag har i 5 års tid haft ont i sätet/ryggen/ strålande ner i benet. Efter evigheters bollande runt i vården där det för det mesta brukade sluta i en ren gissning om att det var ett diskbråck (som inte syns på någon av de två MR jag gjort) så fick jag till slut diagnosen att det är muskulärt i sätet. Går nu hos sjukgymnast och tränar stabilitet och har varit hos naprapat som knådat ut triggerpunkter. Ligger även lågt med innebandyn som antagligen orsakade detta men klättrar en gång i veckan. Det gör inte ont hela tiden numer men det blur inte mycket bättre heller, anstränger jag muskeln får jag ont igen. Finns det något mer som kan göras? Har läst om injektion av kortison eller operation?

Svar:

Om du har bollats genom olika bedömares händer är du säkerligen ordentligt genomgången, men utan att det varit hjälpsamt för dig (?).
Om man därpå är rätt i sin diagnostik, att besvären är mjudelsbetingade, finns sällan lösningen i en kirurgisk åtgärd. Man kan anta att dina besvär har mer med funktion än med struktur att göra, d v s att genesen till besvären är hur du använder dina mjukdelar. En av grunderna för idrottskador enligt mig är tanken på att skadan är ett resultat av den individuella skillnaden mellan krav och förmåga, och om kraven tillräckligt mycket överskrider förmågan riskerar man att skada sig. Då gäller att återställa balansen, genom att antingen sänka kraven eller öka förmågan, eller både- och-. För dig och din terapeut gäller att definiera vilket krav, vilken förmåga som är ur styr? I ditt fall kan t ex koordination och bålstabiliet vara avgörande.
Att i det läget och med den inställningen försöka hitta ett ”quick-fix”, t ex injicera kortison är inte helt adekvat, och riskerar att sätta ditt fokus på kortsiktiga, icke hjälpsamma, symptominriktade metoder. 
Sök i första hand sjukgymnast/fysioterapeut eller naprapat med t ex idrottsmedicinsk erfarenhet, någon som förstår dina besvär ur ovan nämnda synvinkel, ett bett perspektiv.