trött/ helt slut i kroppen även på korta A1/distans pass

Fråga:

Hej jag tränar pass som är schemalagda och regelbundna. Min årsplanering ligger på 457 timmar på det här träningsåret. Jag har varit sjuk 53 dagar på sammanlagt 10 av 13 perioder. Vilket har varit en minskning från föregående år. Hursomhelst så har jag inte känt att kroppen har varit som den brukar de senaste tre månaderna. Jag följer en träningsdagbok och de senaste tre månaderna så har det genomsnittliga formen varit -3, -3, -4. Jag har ansträngnings astma som jag har mediciner för.

Problemet är att jag blir helt slut bara efter ca 45 min A1/distanstempo skidåkning. energin bara försvinner och jag blir helt slut. orkar inte någonting på träningarna. Även att luftrören gör ont (inte drar ihop sig utan de gör ont) förekommer när jag tränar lite hårdare än A1.

problemet är att jag känner mig inte sjuk så att jag kan vila men samtidigt inte helt frisk. Men jag kan ju inte låta bli att träna om jag inte känner mig sjuk.

Jag har tränat mer än jag någonsin har gjort men ändå går tävlingarna inte bra, inte bra alls.

Allting kanske har med vad som händer runtomkring? Går tredje året på gymnasium med teknikprogrammet. Om det har varit mycket i plugget, mm.
jag vet att sådant kan spela roll och påverka en i sin träning och prestation men jag vet inte hur mycket det kan påverka kroppens prestation.

(Tränar och tävlar i längdskidåkning)

Svar:

Förlsagsvis bör man tänka på möjligheten att det rör sej om överträningssyndrom (OTS) du drabbats av, men även andra orsaker behöver åtminstone undersökas. Det gör lämpligast via din idrottsläkare eller husläkare (om idrottsläkare inte finns på din hemort), med undersökning och ev komplettering med prover. En annan sak är behandling. OTS är en diagnos som ökar i Sverige. Om du drabbats av OTS bör du ha noggrann coaching och avancerat medicinskt stöd för att på bästa sätt ta dej tillbaks i den aktivitet du önskar.