Trött

Fråga:

Hej! Jag har tränat fotboll sedan jag har varit 4 år och är 16 år. Sedan 1 år sedan har jag fått hjärtklappning ,andfåddhet och enormt trötther på träningarna. Var tvungen att sätta mig. Har kollat Ekg, tagit blodprover där ferritin lågt på 14 men allt annat var bra. Har ätit järn i ett år (ferritin är70 nu). Men Har inte hjärtklappning men har varit ofta sjuk och känner feber känsla utan feber och fotförande trötthet efter ansträngning. Helt frustrerad att jag kan inte träna på gymmet och intervaller för att vara bra i början av säsongen. 🙁
Hälsningar Julian

Svar:

Med den medicinska genomgång jag förmodar att du gått igenom har man rimligen kunnat utesluta misstankar på allvarlig kroppslig sjukdom.

Det som ligger närmast till hands att fundera över är hur din återhämtning är upplagd – om du får tillräckligt med vila/rekreation/återhämtning i förhållande till din träning. Om så inte är fallet kan man misstänka överträning. På www.idrottsdoktorns.se finns artiklar som beskriver detta fenomen. Läs gärna dessa och om du känner igen symptomen bör du träffa någon dels för att bekräfta diagnosen och dels för att få hjälp för behandling. En sådan kan du få hos en idrottsläkare, husläkare med idrottsinriktning eller liknande.