Trötthet och sjukdomskänsla

Fråga:

Har sedan drygt ett år tillbaka en ständig trötthet hängande över mig som tar sig uttryck i tunga trötta ögen, synstörningar, värk i kroppen ffa rygg och nacke, frusenhet, magprobelm från och till, huvudvärk, torr hals och förkylningskänsla, m.m. Återhämtningen efter träning är också dålig, både lokalt och centralt. Har varit hos vårdcentralen där de vill ge mig cipralex för som läkaren förklarade det ”man kan ha perioder med mindre serotoninnivåer och då hjälper det här”. Känner dock inte alls igen mig i hennes diagnos, ffa inte då de symptom hon försöker bota med cipralexen känn sekundära, alltså jag upplever att jag har svårt att komma igång och göra saker och tycker det mesta är tungt och jobbigt, men för mig är det en normal reaktion på att jag är fysiskt trött och att det är där problemet är. Googlar jag på mina symptom så får jag upp hypotyros men läkaren menar att de testade TSH vid årsskiftet och att det var bra så där fanns inga problem. Vad är din åsikt. Borde jag söka annan läkare eller ska jag prova med cipralex?

Svar:

Jag kan inte avgöra om den diagnos din husläkare ställt är rätt, då jag inte vet vilka prover som tagits och vilken bedömningsgrund din husläkare har. Det du berättar om kan mycket väl vara en depression. Man kan inte genom att ”känna efter” avgöra om besvären är psykiska eller fysiska. I själva verket är de flesta sjukdomar, mer eller mindre, både psykiska och fysiska, två sidor av samma mynt.
Förutsatt att din läkare ställt diagnosen på rätt grund är Cipralex ett förstahandsval bland de läkemedel som är verksamma. Att begära en second opinion är ändå aldrig fel. I ditt fall skulle tveksamhet kunna leda till att din husläkare utfärdar en remiss till psykiatriskt team för bedömning.