ung badmintonspelare ont i knät

Fråga:

Hej, Vår son (11)spelar badminton/tävlingsgrupp tre ggr/veckan. Han har bra speciella badmintonskor. Men nu dom senaste träningarna så har han fått ont i ett knä och måste vila och sedan går det över och han spelar igen. De senaste gångerna har hans nya grupp stretchat efter träning men detta endast 1 gång/vecka, på de andra passen gör dom det ej, vilket jag tycker är konstigt? Att nämna är att de två andra passen är lättare än det tredje. Vår fråga är: Hur långt ska man vänta till att undersöka knät eller är det vanligt att dom får det och går sedan över? Vi spelar ej detta själva och är ”känner ej ” till de vanliga krämporna vid badminton. + ska man ta upp att dom ej stretchar vid de lättare passen?

Tack.

Svar:

Ont i knät hos växande individ som tränar, och som ej har tendens till förbättring på 2 veckor bör absolut undersökas. Det gäller i synnerhet idrotter med störa krav på koordination och stabilitet i knät, såsom racketsporter. 
Stretching har effekter på rörligheten och smidigheten om det utförs som en rutin – obligatoriskt efter varje pass – direkt efter träning. Träning 3 pass per veckan men stretching bara 1 gång låter inte som en hållbar rutin. Om tränaren inte är bekant med effektiv stretching finns möjligheten att tillfälligt ta in en person med sådan kunskap (t ex från IMES), så att ungdomarna och tränaren lär sej en bra och effektiv rutin.