Ung tjej har svåra problem med vaderna

Fråga:

Jag har en 17-årig tjej i vårt fotbollsdamlag som har svåra problem med sina vader. Hon har varit hos massor av läkare, naprapater, ortopeder men de lyckas inte få bukt med problemet. Det sista nu är att hon ska göra en röntgen för att se om hon har en muskel för mycket. Jag undrar om ni har någon erfarenhet av problem med vader?Tjejen har för några år sen ätit raokutan acne-medicin och jag är lite orolig för att hon fått biverkningar av denna medicin. Har läst att många fått muskelskador av just denna acne medicin. Hennes vader blir helt spända när hon idrottat typ 10 min och sen går det inte mer. Det här tar knäcken på tjejen. Hon spelar även innebandy i div 1 och har inte heller här kunnat deltaga mer än några få minuter.

Svar:

Det är svårt att svara på din fråga utan att själv ha undersökt, haft tillgång till tidigare journaler och med de relativt få uppgifter du lämnar.

En diagnos som jag tänker spontant på är om man övervägt s k kroniskt compartmentsyndrom. Det består av ökat tryck i de muskelfascior som omger muskelgrupperna och som kan få till följd att blodgenomströmning och/eller nerver påverkas. Diagnosen kan ställas bl a genom att man provocerar tillståndet med aktivitet och sedan mäter trycket med elektroder inne i muskulaturen. Behandlingen för detta består i klyvning av muskelfasciorna, något som en ortopedspecialist kan överväga.

Om den 17-åriga tjejen skulle söka hos IMES skulle jag i första hand vilja se på tidigare undersökningar och journaler, samt provocera fram symptomen och själv undersöka på sedvanligt sätt. Att acnemedicin skulle ha något med saken att göra tror jag inte. Jag är också tveksam till att röntgenundersökning skulle tillföra något om hon redan är adekvat (?) undersökt av många doktorer och naprapater.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.seOm du så önskar kan du beställa tid för undersökning hos oss på IMES genom att skriva till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till detta svar för en snar besökstid.