Upprepad axelluxation

Fråga:

Hejsan! Jag är en 22-årig tjej, handbollsspelare.

Mina axlar (främst höger) har sedan jag var 12 år gått ur led ett flertal gånger, jag skulle uppskatta att högeraxeln luxerat uppåt 20-30 gånger med mer eller mindre trauma inblandat och ibland krävs enbart ett hårt skott. Jag har blivit röntgad i axeln och de hittar inget men har inte fått någon magnetröntgen utfört.

Blev remitterad till ortoped på lasarettet och där fick jag höra att jag borde byta sport och ”gilla läget” i pricip. Mina frågor om operation viftade han bort.

Han sade efter att han tittat på min axel i ca 3 minuter att jag var överrörlig och att ingen kirurg skulle operera mig eftersom jag skulle få nedsatt rörlighet. Är detta verkligen fallet?

Jag är medveten om att jag kan få nedsatt rörlighet ifall operationen utförs men jag har även en dotter på 3 år som jag har problem med att lyfta eftersom jag har kronisk smärta i musklerna runt axelleden. Främst i Trapezius, Latissimus dorsi och vad jag tror är Deltoideus. Kan säkert vara fler muskler som orsakar smärtan och säkerligen även nerver i kläm eller trasiga ligament. Men detta avfärdade alltså läkaren och tyckte jag skulle byta sport och stå ut med smärtan.

Så till min fråga;

Jag har legat på luren till våren och bett om en ny ortopedtid eftersom jag inte fick något bra bemötande. Min sjukgymnast som nu gått i pension blev helt paff när jag berättade om mitt möte med ortopeden.

Sjukgymnasten i fråga hade redan innan ortopedbesöket gett mig rehabövningar jag skulle göra efter operation (så säker var han på att jag skulle opereras).

Vad ska jag göra? Vart ska jag vända mig?

Mitt primära mål är att kunna fortsätta spela handboll om något år när jag är frisk i axeln, men främst vill jag vara frisk nog att lyfta/snurra runt och leka med min dotter hela hennes barndom. Vilket jag inte kan idag.

Tacksam för svar!

Svar:

Det är av stor betydelse att bli korrekt bemött när man träffar sjukvårdspersonal. Jag tycker inte det bemötade som nu mötts av vare sej är formellt eller informellt korrekt. Att ”gilla läget” i en situation där både vardagslivet och idrottsmöjligheterna drabbats hårt är orimligt. Jag tror inte heller att din situation är permanent. Om problemet är överrörlighet är första åtgärden att pröva stabilitets/koordinationsträning under minst 3 månader. Förutsatt att denna utförs med tillräckligt hög kvalité kan man förutsäga prognosen. Om resultatet är litet bör man kunna överväga kirurgisk åtgärd. För bedömningen av förutsättningar vore nästa steg att kartlägga ledstatus, genom MR och en undersökning, något som kräver betydligt mer tid är 3 minuter. Mitt råd är att du söker en ny konsultation hos annan läkare, gärna med idrottsmedicinsk kompetens. Om du orkar vore även en feedback till kliniken du redan varit på en god idé. Det är mycket viktigt att bli mött med respekt och kompetens!