Vad beror låsning i knät på?

Fråga:

Hej!

Jag har en 13 årig dotter som har problem med sitt/sina knän.
Hon spelar fotboll och hon är tvungen att använda stödförband, hon får låsningar i knät ibland samt att det smärtar.
Igår på fotbollsträningen skulle hon skotta på mål med vänsterfoten då hon är tvungen att stödja på det benet som hon har problem med knät, benet viker sig och hon faller ihop av smärta.
Och idag har hon då väldigt ont i knät men inget är svullet åtminstonde inte synligt, kan det vara en meniskskada (uppruggad menisk) som gör att knät låser sig? Vad gör man i så fall åt detta? Är det dumt att försöka träna och spela matcheer innan någon läkare har tittat på detta? hon har matcher i helgen och hon vill INTE vila då hon älskar fotboll.
Vill kunna gå till en läkare som är insatt i idrottsskador och inte en allmänläkare. Vart kan man då vända sig om man bor i Rönninge?

Tacksam för svar!

Mvh Lillis Söderström

Svar:

Visst kan det röra sej om en meniskskada. Att benet viker sej när det gör ont – give-awayfenomen- är inget specifikt tecken på detta, utan förekommer som en skyddsreflex vid många tillstånd med smärta. Låsningsfenomen förekommer vid meniskskador, då man har en lös broskbit i leden (ledmus), men även vid kraftig smärta,även det en av kroppens skyddsmekanismer.
Man behöver undersöka knät för att kunna uttala sej om orsaken och vad som bör göras. Idrottsläkare finns t ex hos oss på IMES – gå till bokningssidan på hemsidan om ni önskar en beöskstid.