Vad har hänt med mina knän?hjälp!

Fråga:

Hej! jag är en kvinna 30år som i våras tog lite för långa promenader i djupsnö lite för snabbt. Hyfsat otränad gav jag mig ut på några timmars promenad i djupsnö varje dag(snörik vinter&ej plogade vägar!)frös gjorde jag också..
Fick kort därefter väldigt ont runt knäna,gick till sjukgymnast som inte kunde se något fel på själva leden förutom viss svullnad runt mjukdelarna, besökte även husläkaren som remitterade mig till ortoped. Han trodde jag hade slemsäcksinflammation, fick kortisonspruta men har inte blivit bättre. Vad är felet? har mest ont på insida knä på båda sidor,mest i uppförsbackar eller kuperad mark. Har nu även börjat få ont på utsidan av knäskålen och längs utsidan av benet,baksida lår och under sätesmusklerna.Blir galen av detta!!ska jag vila eller röra på mig trots smärta?! är så rädd för att detta blivit kroniskt!finns det ngt jag kan göra?snälla hjälp!brukar bli bättre vid vila för att direkt återkomma då jag rör mig lite mer än vardagligt och speciellt lyfter något!enkla vardagssysslor som att bära matkassar,köra bil eller gå i trappor är en pina!!snälla hjälp,kommer jag bli återställd?
/orolig kvinna

Svar:

Det du sannolikt drabbats av är sen- och muskelinflammationer p g a överbelastning. Man behöver kartlägga dessa för att kunna ge dej rätt instruktion om träning, stretching och annan behandling. För det behöver du träffa en idrottsläkare eller naprapat/sjukgymnast med idrottsmedicinsk inriktning. Beställ tid hos sådan!