vadsmärta bak vid löpning

Fråga:

hej! Jag började springa regelbundet för ett par år sedan. Vanligtvis sprang jag ca 5km 3-4 gånger i veckan. Det gick bra och gjorde inte ont fram tills ett par månader sen då jag blev förkyld och därför pausade all löpträning under några veckor.
När jag började springa igen började jag känna att det gjorde ont på baksidan av båda vaderna.
Smärtan kom bara när jag sprang efter bara ett par hundra meter. Jag är ganska stel så jag fick ett par stretchövningar men upplevde inte att de hjälpte. Efter ett par månader med smärtan blev min kilometertid märkbart sämre så jag pausade all löpträning i hopp om att smärtan skulle försvinna med vila. När jag testade springa igen efter ungefär en månad kom smärtan som vanligt efter ett par hundra meter.
De senaste två månaderna har jag också känt av vadsmärtan när jag går i uppförsbackar och uppför trappor, dessutom känner jag mig svag i benen.
Dock så försvinner smärtan så fort jag vilar och jag känner inte av den när jag bara går på plan yta.
Vad kan smärtan bero på? Vad kan jag göra åt den?
MVH Anna

Svar:

Utan undersökning och fler uppgifter blir detta en gissning: Vanligaste orsaken till ditt scenario är at du tappat lokal muskelkondition och uthållighet. Detta är träningsbart genom doserad träning, d v s att man utsätter muskulaturen för stress i lagom grad som ökar över tid. För löprehab finns ett upptrappningsschema att utgå från, på vår hemsida, som bör kombineras med riktad träning på t ex balansplatta. Om upplägget känns osäkert behövs handledning av tränare/sjukgymnast/naprapat, t ex på Löparkliniken.