Väldigt hög puls

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 21 år, väger 78kg och har tränat i ca 4 månader med kondition och styrka. När jag står på Crosstrainern växlar min puls mellan 185 – 197! Jag står i 30 min och får inte ont i bröstet eller några andra symtom. Jag har gjort EKG tidigare, och hade ett litet blåsljud (vet inte om det kan ha någon inverkan).
Min vilopuls ligger på ca 70. Så det jag undrar är, om det är farligt att jag har sådan hög puls, och hur jag ska kunna förbättra den på bästa sätt.

Mvh Malin

Svar:

Teoretiskt har du en maxpuls på 230 minus din ålder, d v s 210 bpm (det varierar dock stort mellan individer). Att ha en arbetspuls runt 200 är således inte ofördelaktigt – det säger bara att du sannolikt ligger i övre spannet av din maxpuls.
På EKG kan man inte se ett blåsljud, det är något man lyssnar sej till när man som läkare undersöker hjärtat. Om ditt vilo-EKG och ditt lilla blåsljud bedömts som ok av din läkare kan man lita på det.
Det är en utbredd missuppfattning att lågt pulstal är ”bra”, och högt är ”dåligt”. ”Förbättring av pulsen” har inget hälsovärde i sig. När hjärtat får ökad kapacitet, vid konditionsträning, sjunker pulsen på sikt i förhållande till sina tidigare värden på samma ansträngningsnivå