Varför gör det så ont i senan?

Fråga:

Jag har blivit opererad i vä knä för 2 mån sedan,doktorn har ”rensat”, jag hade en trasig menisk. Jag har tränat och gått så mycket som jag kan och använder TNS ovanför knäet som min sjukgymnast instruerat mig att göra. Problemet nu är sedan 2 veckor tillbaka att rätt som det är när jag är ute och promenerar så hugger det till i den innersta senan bakom vänster knä och det är en rejäl smärta. Jag undrar,vad har hänt?
Jag är ingen ungdom, jag är 73 år men mycket rörlig och har cyklat i hela mitt liv tills nu. Kan man göra något åt problemet? Jag vill gärna börja cykla igen, men jag har ingen kraft i benet.
Tacksam för svar.
Vänliga hälsningat.
A-L Clair

Svar:

Hej!
”Bakom knät” finns flertalet senor, varför det är mycket svårt utan att själv ha undersökt uttala något klokt besked. Förutom detta är du relativt nyopererad, vilket ändrat dina naturliga förhållanden på för mej obekant sätt. Man behöver ta del av artroskopijournalen och dessutom undersöka dej för att klargöra närmare vad din knäsmärta handlar om. Sök antingen hos din ortoped eller hos idrottsläkare för att få en korrekt bedömning om besvären fortsätter. Cykla är f ö ett skonsamt sätt för knät att röra sej på och för att bibehålla eller förbättra konditionsnivån. Fysisk aktivitet blir allt viktigare med livsåren för att behålla sina kroppsliga förmågor. Om du kan cykla utan smärta/svullnad torde inget hinner finnas för detta.