Varför orkar jag inte?

Fråga:

Hej,

Jag har en fråga angående min kondition/syreupptagningsförmåga.
Ända sedan barnsben har jag haft svårt att hänga med i konditionskrävande sporter såsom långdistanslöpning, fotboll etc. Ofta har jag fått sluta min utövning, trots att jag tycker det är roligt, för att jag helt enkelt inte orkar. Däremot har jag alltid hållit på med många olika idrotter och haft lätt för mer explosiva och teknikbaserade sporter.

Problemen yttrar sig i form av att jag helt enkelt inte får in luft när jag andas, samtidigt som det värker både i hals och lungor. Det kanske låter som ett solklart fall av dålig kondition, men eftersom jag är vältränad i övrigt har jag alltid känt på mig att det ligger någon annan faktor bakom problemet.

Jag har styrketränat i 15 år, och i dagsläget blir det 3-4 ggr/v. Tidigare har jag även tävlingsdansat under 15 års tid (trots att det var krävande). I våras bestämde jag mig för att börja jogga regelbundet, trots dåliga erfarenheter. Första gången sprang jag 700 m innan jag blev tvungen att ge upp. Sedan har jag fortsatt att springa varannan dag under fyra månader. Numera går jag först 700 m innan jag börjar jogga, och det har blivit bättre, men jag orkar fortfarande inte springa mer än ca 1,5 km (och då joggar jag väldigt, väldigt långsamt). Redan efter ett hundratal meter får jag andnöd och resten av vägen avverkas på ren vilja.
Parallellt har jag även börjat med Thaiboxning, men eftersom jag redan efter uppvärmningen har svårt att stå upp av utmattning tränar jag numera ensam vid sidan av för att inte sinka gruppen.

Jag har vid två olika tillfällen varit hos läkaren och testat mig för astma och ansträngningsastma, vilket jag tydligen inte har.

Jag är 36 år, röker inte, dricker knappt och äter hälsosamt.

Vad är det för fel?

Svar:

Hej!
För att kunna svara på din fråga måste man börja med att göra en uppskattning av dina förmågor på mätbart sätt. När det gäller t ex konditionsförmågan kan det ske genom en regelrätt konditionsmätning med ergometercykel. Man bör också lyssna igenom lungor och hjärta och göra en allmän kroppsundersökning, och ev komplettera med EKG, om det inte redan är gjort. Detta kan göras t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se, eller via remiss till annan instans via din husläkare.