värk i fot konstant

Fråga:

Hej. jo de e så att jag har varit aktiv inom motocross i 10 år fram tills 2008 och skadade foten det sist året jag körde. Hoppade för långt i ett hopp och slog igenom kraftigt i fotleden, stog tå tå på fot pinnen och vänster foten fick en rejäl uttöjning och svullnade upp ordentligt, fruktansvärt ont i en veckas tid som sedan släppte mer och mer men smärtorna fanns där utan ansträngning av fot. Slutade med cross åkandet då fot var instabil ochh sökte på vårdcentralen för detta 3 vecor efter skadan, jag gick därifrån med en balansplatta och voltaren, tränade foten via vilning och balansplatta i ett halvår, börgade senare att löpträna men smärtorna kom tillbaka med en gång men inte under tiden som jag sprang utan i vila och vid gång. lade ner träning igen.
Och nu 2010 under hösten har jag börjat träna badminton 2ggr i veckan och innebandy 1 ggr i veckan. Fruktansvärd vilande värk utsida vid fotknöl med mindre svullnad uppstår efter varje gång men under träning inte så farligt mer än att det hugger till iblan och det känns som foten viler sig. och emellan träningarna så värker det konstant, värst när jar går i höger sväng alltså viker fot utåt, träffade en läkare 2-11-20010 som sa att det var en instabilfot med uttänjt ledband och enda som hjälper är fotledsövningar?, tjatade om en röntgen tid men var ingen ide sa läkaren, konstikt nog så kom det hem en remiss till röntgen ändå. Röntgade fote förra veckan via en bild rakt uppifrån och från insidan men inte på utsida där det e problem? e det rätt?? svaret jag fick var att foten inte har eller haft någon skada, fullt normalt? men jag känner min fot och den mår inte väl. Vad kan det vara??
tacksam för svar.

Svar:

Din fot och du mår helt uppenbart oacceptabelt dåligt, och man bör ta detta på allvar och göra något åt det. Man kan inte utan vidare undersökning fastställa en rimlig diagnos av dina besvär utan en förnyad undersökning. Du beskriver instabilitet och ”give-away-fenomen” (foten viker sej), vilket antingen enbart är en smärtreaktion eller en faktisk instabilitet. Det faktum att du upplever störst besvär vid högersväng talar för instabilitet. Men det har också gått lång tid sedan skadan, 2 år (!), vilket gör att det mycket väl kan finnas sekundära följder av din inledande skada genom att du använt foten annorlunda under den långa tiden.
En vanlig slätröntgen kan i bästa fall enbart avslöja ifall det finns eller inte finns broskskador i leden. Mjukdelar, såsom trasiga ledband, ser man inte alls. MRT (dvs magnetkameraundersökning) eller datortomografi (DT) är att föredra om man som doktor är osäker på diagnosen.
Man bör naturligtvis kartlägga din stabilitet och instabilitet i fotleden för att se om det finns tecken till allvarligare ligamentskada ( t ex att ligament är helt av) eller broskskada. Det gör man genom klinisk undersökning, d v s avancerad manuell undersökning och med tester. Är man osäker, eller inte har kunskap om hur man undersöker och testar, kan man komplettera med MR eller DT. Om man bedömer att inga allvarliga sådana tecken finns bör man lägga upp en rehab-plan som innefattar noggrann manuell genomgång av den träning du bör genomgå. Träningen skall gå ut på att träna de kvalitéer som din fot och fotled har brister på. Finner man en koordinationsstörning (”vinglighet i fotleden/foten”) bör denna tränas. Det är viktigt att träningen syftar till att träna sätt saker, och att den utförs på rätt sätt, och det är viktigt att man kan se och mäta att du blivit bättre på det du tränar.
Viktigast just nu är att du får en bedömning hos någon med kompetens nog att göra en bra sådan, och ge dej en effektiv rehabplan. Det kan du få genom din idrottsläkare (t ex Idrottsdoktorn.se) eller via ortoped. Till idrottsläkare kan man komma utan remiss och utan väntetid, men till ortoped behövs remiss från din husläkare och är ofta viss väntetid (olika förutsättningar i olika landsting).