Värk i fot vid framfotalöpning

Fråga:

Jag är framfotalöpare och fick i samband med mitt senaste pass smärtor i min västra framfot. Jag kan utan problem (nästan) stödja mig på hälen och yttre sidan av foten fram mot lilltån, men när jag lägger vikt på de centrala delarna av framfoten och över mot stortån känns det som tusen knivar skär genom foten.

Jag kan trycka hårt på foten hela med mina händer, samt röra tårna om foten inte är belastad, utan att smärta uppstår. Det är när jag står upp och lägger vikt på de delar jag ovan beskrivit, som ”blixten slår ner”.

Spontant känns det mer som att det är någon nerv, än någon muskel. Kan det vara så?

Bakgrundsinfo: Jag är sedan förra sommaren framfotalöpare, vilket hittills har gått smärtfritt. I måndags genomförde jag mitt första snabba 5000-meters pass med mina under vintern inköpta FiveFingers, vilka jag i mitt tycke stegvis lugnt har integrerat i min träning. Smärtan dök upp under den sista km.

I mina andra skor, också de tämligen i stort sätt odämpade(Saucony Killkenny),har jag sprungit många liknande pass förut.

Svar:

Det finns flera olika tänkbara diagnoser i ditt fall. Man behöver f f a utelsuta stressfraktur, något som tyvärr är vanligt hos långdistanslöpare. En annan vanlig skada, ffa hos framfotslöpare, är överbelastning av senan till muskeln som böjer på tån, flexor hallucis longus.
Ofta handlar fotproblem om steg- eller teknikfel. Det är inte okomplicerat att byta från t ex hällöpning till framfotslöpning, eftersom kroppen tar relativt lång tid på sej för att omstrukturera. Fördelen med framfotslöpning är bl a totalt sett minskad skadefrekvens och bättre löpekonomi, något som måste vägas mot de problem som kan uppstår vid stegbyte. 
För närmare diagnostik behövs en undersökning hos din löpinriktade idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.