Värk i nacke och huvud.

Fråga:

Hej!
Jag har sedan ca 2 månade haft nack-huvudvärk. Jag simmade en 25-meters längd under vatten och fick PANG huvudvärk i ca 10 minuter så jag fick sitta ner. Denna huvudvärk var sedan kvar molande. Och den kom tillbaka med kraft om jag böjde huvudet bakåt. Jag har gått till naprapat och massör för att hela övre trapezius och strernocleido och ligamentum nuchae var stenhårda samt jag kunde ej slappna av i käkarna. Jag har nu gått till en läkare som ska skicka mig på datortomografi eftersom detta inte går över. Dock har smärtan ändrat sin karaktär, nu är jag öm och svullen i den trapeziusdelen som sitter på axlarna, själva ”fileerna” och båda sternocleido, dessa är även svullna och huvudvärken känns som bihåleinflammation. Jag väntar ju som sagt på röntgen, men jag skulle ändå vilja veta om du har något förslag på vad detta kan bero på? Muskelbristning, muskelinflammation? Jag har tränat under tiden, lugnare styrkepass. Jag träna CrossFit egentligen och har panik över att inte kunna använda min kropp. Jag förstår inte hur nacke-hals och huvud kan skadas på att simma under vatten.

Svar:

Det är vanskligt att uttala sej om din huvudvärk utan att ha mer fakta: Ett av de mer krävande patientbesöken för en läkare är huvudvärksfall, av den orsaken att huvudvärk kan ha så många olika orsaker. Man behöver få en helhetsbild av individen, genom samtal och undersökning, för att kunna uttala sej. Det kan röra sej om allt från primär huvudvärkssjukdom (med sekundär pålagring av muskelspänning) till psykiskt betingade besvär. 
Om huvudvärken inte förvärras av/under träning är denna sannolikt inte skadlig. Muskelspännings- och psykogen huvudvärk brukar ibland bli bättre och minska av viss fysisk aktivitet.
Mitt råd är att avvakta utredningssvar, men också se till att dämpa den huvudvärk du har så mycket som möjligt, t ex genom smärtstillande läkemedel, i samråd med din läkare.