Värk i nacke/axel

Fråga:

Hej!
Jag sitter ca 6-7 timmar framför datorn varje dag (vilket är svårt att ändra på då det är mitt yrke) och har sedan i våras dragits med onda axlar (mest vänster, trots att jag är högerhänt, men också höger axel). Egentligen är det inte själva axlarna som värker utan en del av den stora, stora muskeln som fäster långt uppe i nacken resp. långt ner på ryggen. Tror att den kallas för trapezius…

Har ätit Voltaren ”en vända” tillsammans med Orudis kräm (i våras). Nu har jag dessutom gått hos sjukgymnast 13 gånger och har väl ett antal gånger kvar… Där får jag akupunktur, massage samt behandling med ultraljud.

Tränar styrketräning 2-3 gånger i veckan och har fått ett särskilt anpassat tränings program mot onda och spända axlar. Det verkar dock som om ingenting hjälper…

Jag ska träffa en ”husläkare” (första gången) om två veckor och undrar om du tror att några av de nya Cox-2 preparaten kan vara värda att prova? Finns det något annat jag kan göra för att ev. bli av med detta – förutom att byta yrke? Kan du ge mig några andra råd/tips generellt eller inför besöket med (allmän)läkaren?

Svar:

Hej!
Det låter som du har ”myalgia nuchae”, dvs muskelvärk i nacke och axlar, vilket dock undersökning måste avgöra. Voltaren har viss smärtstilland effekt på detta. Orudis gel har sannolikt ingen effekt. Lokal behandling av den typ du fått har också enbart smärtstillande effekt. Det vanliga i sådana fall som ditt är att muskulaturen är förkortad och med ständig spänningstillstånd. Rätt behandling är träning och töjning kombinerat med smärtstillande behandling i någon form, läkemedel eller lokalbehandling. Men det viktigaste är att först göra en ordentlig undersökning för att säkerställa diagnosen. Cox-2-medel har inget extra att ge dej och är heller inte tänkta för att användas vid sådana tillstånd.