vikt och andningsproblem

Fråga:

Hejsan..Jag är en tjej på 16 år som har lite problem…….
Jag har skadat menisken och kan inte röra på mig som jag ska… Normalt sett så idrottar jag väldigt mycket (4gånger/veckan + matcher på många helger), men inte nu p.g.a skadan. Jag ska opereras, men har inte fått någon tid till det än och kanske inte får göra operationen förren efter jul. Mitt problem är att jag går upp i vikt hela tiden.. jag äter ganska mycket (vilket gick bra innan när jag rörde på mig) och försöker minska ner på maten, men det är jättesvårt!! Om jag äter mindre mat så slutar det med att jag går och småäter istället, vilket måste vara ännu värre…. Jag kan fortfarande ut och jogga endel utan att det gör så ont i knäet, men när vädret blir sämre som det blir nu och luften är så här kall, får jag svårt att andas.. Speciellt nu när jag har så dålig kondition.. Det är som om hela halsen täcks igen, men det går över nästan direkt när jag slutar att anstränga mig. Det går rätt bra på sommaren när jag ska ut och springa, men på vintern är det hopplöst. Kan det vara så att jag har ansträngningsastma? Fast jag har ju aldrig fått något riktigt anfall någon gång… Förutom en gång när jag var på ett disko och dansade i röken, då fick jag åka hem tidigare och hade svårt att andas i nästan 3 timmar.. Jag har märkt att jag får svårt att andas vart enda gång jag anstränger mig i rök. Men så fort jag går iväg från röken och tar frisk luft blir allt helt normalt igen… Dom jag känner som har astma, när de får astmaanfall kan det vara hur länge som helst. I och med att det alltid gått över när jag slutat röra på mig så har jag inte kollat upp det, tycker du det är något jag borde göra??? Har något förslag på hur man hindrar att gå upp i vikt när man inte kan röra på sig så mycket????
tack på förhand….

Svar:

Hej!
Se till att äta med jämna mellanrum och ganska ofta. Då håller sig blodsockret på en jämn nivå, och du känner dej mindre hungrig. Det bör räcka om du äter 4 små måltider per dag och lite mellanmål några gånger, t ex frukt och macka utan fett. Håll nere fettintaget och ät mat som inte innehåller så mycket fett. Ta bort allt synligt fett i maten, t ex smör o margarin på smörgåsar. Välj lättprodukter, såsom minimjölk. Ät hellre sorbet än gräddglass. Välj sockergodis i stället för choklad som innehåller mycket fett.

Annan aktivitet som du kan utföra i stället för löpning är t ex simning, cykling, styrketräning. Se till att ha ett regelbundet schema för din aktivitet så är det lättare att få effekt. Och var inte så rädd att gå upp i vikt. När du återhämtat dej i knät så kommer du att gå ner till din trivselvikt igen automatiskt. Det är bra att äta ordentligt i din ålder, mycket bättre än att svälta sig, ur hälsosynvinkel.

För att kunna avgöra om du har astma måste man undersöka dej. Sök hos din distriktsläkare för det!