Viktminskning

Fråga:

Hej, jag ar 25 ar och vager ca 100 kilo och ar 180 cm. Har paborjat en diet och traning for att snabbt kunna ga ner i vikt, aven om jag ser det som viktigast att ga ner pa lang sikt. Vilken kosthallning bor jag halla med variation osv? Tranar 5-6 dagar i veckan nu. Varierar med 60 min raskpromenad (ca 560 kaloriers forbranning) pa lopband ena dagen och 30 min cykling samt 10 min trappmaskin nasta (ger ungefar samma kaloriforbranning). Forsoker ocksa trana lite armmuskler. Kommentarer om denna traningsfordelning/dos i relation till mat och viktminskning?

Jag har alltid varit ganska aktiv inom fotboll, innebandy och golf, dock mest pa motionsniva. Har dock haft svart att ga ner i vikt. Hur lang tid kan man fa vanta med att se riktiga resultat?

Tacksam for svar och info.

MVH Peter

Svar:

Hej!
Rätt träning bör ge resultat omgående när det gäller fettförbränning. Problemet är att orsaken till att man blir fet oftast handlar om livsstil. Att få resultat av fettreducering innebär att man måste lära sig att leva annorlunda, vilket är det svåra. De flesta har svårt att acceptera att det tar tid att ställa om livsstil, dvs hur och vad man äter och motionerar, och vill, ofta i jakt på belöningseffekt, ha snabba resultat. När resultaten visar sig minskar motivationen till att göra något åt den egentliga orsaken, varvid individen faller tillbaks till samma beteende. Snabba viktnedgångar motverkar således sig själv och bör undvikas.

Du bör lägga om ditt liv till något som du beträffande mat och motion kan acceptera att hålla på med under långt tid, resten av ditt liv. Kroppen kommer då att anpassa sig till denna nya situation och ställa in sig på den konditionsnivå och fettmängd den behöver. Att träna med långpromenader varje dag kan du säkert göra med framgång, men hur länge tänker du hålla på med det? Om jag var som du skulle jag nöja mej med promenader kanske var annan dag och också anpassa maten till rimliga förhållanden och INTE sträva efter någon snabb förändring. Du behöver lära dej mer om kost och matlagning så att du själv kan styra ditt liv såsom du vill ha det. I början kan du få hjälp av en dietist eller kostvägledare. Lycka till!