Viktnergång

Fråga:

Jag undrar lite över viktnedgång. Sedan ca 1 år tillbaka undviker jag kolhydrater så mycket som möjligt men äter fett och protein. En vanlig dag med mat ser oftast ut så här:
Frukost: Stekt ägg med hallumi.
Mellis: kokot ägg med kaviar
Lunch: Kött med antingen blomkål och sås eller en sallad med blandade grönsaker.
Middag: Samma som lunch.
Varje morgon går jag ca 30 min. Två dagar i veckan går jag på 45 min spinning och har nu även börjat stryrketräna i ca 20 min efter spinningen, med fokus på lår, mage och rumpa.
2-4 dagar i veckan springer jag även 3km.
För ca 3-4 veckor sedan åt jag ingen middag i tro på att jag skulle gå ner snabbare i vikt men insg att kroppen då ställde in sig på svält så nu äter jag mddag igen.
I våras tränade jag såhär inför vårt bröllop och då gick jag snabbt ner i vikt men nu är det mycket trögare. I flera veckor har jag stått helt still eller gått ner max 0.5kg på en vecka. I våras kunde jag gå ner 1,5kr på en vecka. Jag undrar vad jag gör för fel? Tränar jag för mycket så kroppen ställer in sig på svält? Jag menar jag borde ju få i mig mindre energi än vad jag gör av med och då gå ner i vikt, men i stället händer inget, varför? Jag önskar gå ner 2kg och sedan behålla den vikten. Jag trivs med kosten och mår bra av den, ibland äter jag även lite kolhydrater som en smörgås eller fika men jag borde fortfarande få i mig mindre energi än vad jag gör av med och fortfarande gå ner vi vikt…

Svar:

Hej!
Du låter väldigt orolig för din vikt. Ur min medicinska doktorssynvinkel framstår din oro som obefogad – 1-2 kilos viktförändring är ytterst (medicinskt) marginell. 0,5 kilos viktförändring ligger inom felmätningsmarginalen. Kroppsvikten varierar 1-2 kg normalt från morgon till kväll, beroende på aktuell träningsmängd, matintag, glykogendepåer o s v. För det första bör man betänka att kroppsvikt inte är det samma som kroppsfett, vilket är något som bl a massmedia inte förstått. Om man tränar ökar muskelmassan och därmed också kroppsvikten. För det andra bör man nog betänka vad man skall med sin träning till. För att må allmänt bra? För att lyckas i sin idrottsprestation? Vad träningen skall vara till avgör naturligtvis vad man väljer att göra och hur den läggs upp. Det är en missuppfattning att man ”kan gå ner i vikt” av att avstå från måltider. Kroppen ställer då om och sänker ämnesomsättningen, vilket resulterar i sämre prestationsförmåga fysiskt och psykiskt -man bli seg, trött och slö, vilket motverkar syftet. Inget talar heller för att det är bättre att äta fett och protein i stället för kolhydrater om man vill minska fettdepåerna, snarare tvärt om, trots pressens skriverier sista tiden. Med ensidig diet ökar dessutom risken för bristsjukdomar. För seriös kostrådgivning  i samband med idrottande bör du tala med någon med helhetssyn, såsom dietist eller auktoriserad kostrådgivare. Idrottsinriktad sådan hittar du t ex hos idrottsdoktorn.se.