Vilken sorts överbelastning har jag råkat ut för i knät?

Fråga:

Kille, 19 år, tränat friidrott/långsprint i 4 år. Tränar 6 gånger/vecka. För ungefär 1 månad sen började jag på med en del vertikalhopp på en hög låda, bänkar osv i samband med backträningar, gympass eller intervallpass för att öka min spänst och jag var ganska envis med det och gjorde massa hopp på nästan varje pass. Och har inte tidigare gjort så mycket hopp för en nu. Efter ca 2 veckor började jag känna av en liten smärta i vänster knät men brydde mig inte desto mer utan körde bara på med träningen som vanligt. Sen blev det värre med tiden och jag köpte ett knästöd att ha på när jag tränar och jag fortsatte ytterligare med löpningen men hoppen hade jag lagt av med efter att jag hade börjat känna av i knät. För en vecka tillbaks körde jag mitt sista löppass för än jag lag av helt och hållet. Knät kändes stelt vid löpningen och tungt jämfört med det andra benet. Som om man skulle ha haft nån form av mjölksyra trots att man bara löpte på 75% intensitet. Det strålade också till i baklåret och jag beslutade mig för å lägga av med löpningen. Vid vila smärtar knät ifall jag sitter/ger ökat tryck på det drabbade området runt knäskålen och det värker nu som då vid båda sidorna av knäskålen om jag böjer det när jag ska sätta mig eller sträcker det samt att knät knakar varje gång när jag ska sträcka på det. Ibland kan det också börja värka på utsidan av knäskålen när jag går i trappa eller att jag bara går vanligt utan stöd. Och det känns som om det ena benet är instabilt och svagare en det andra. Vet inte vad detta kan bero på men har frågat min idrottslärare vad detta kan bero på och han påstår att det kan va frågan om hopparknä men vet ju inte helt säkert för en man har prövat diskutera med nån som vet. Har du nån aning om vad det skulle kunna va frågan om?

Svar:

Onekligen ligger hopparknä, jumpers knee, nära till hands att misstänka med den typen av träning du ägnat dej åt sista tiden. Du har dels tränat alldeles för ofta för att muskulaturen skall hinna återhämta sej (vilket kan vara en förklaring till muskeltröttheten), men också sannolikt introducerat och trappat upp träningen för snabbt. Det som händer är att du då får en diskrepans mellan idrottsliga krav och verklig förmåga, vilket bäddar för skada. 
Man behöver definitivt undersöka ditt knä, i synnerhet om friidrottandet är viktigt för dej, för att dels fastställa diagnosen och dels kunna ge råd om åtgärd. Sök hos idrottsläkare eller knäinriktad ortoped för detta.