Vill gå upp i vikt

Fråga:

Hej, jag har ett ”stort” problem och det är att jag inte på ngt vis kan gå upp i vikt. Ligger skyhögt över både kalori, protein, kolhydrater och fettintag mot vad som är brukligt dagligen. Jag är 186 och väger 70 kg. Jag styrketränar en del men det är mest för att då går jag åtminstone upp ngt kilo. Mitt drömmål är runt 80 – 85 kilo, som det är nu vågar jag inte ens visa mig i kortbyxor på sommaren.
MVG : H-I J

Svar:

Hej
Ditt problem är antagligen att energiåtgången är mer än du tror. Man behöver veta ditt dagliga intag och vad du gör av med för att kunna uttala sig i ditt särskilda fall.
Jag föreslår att du gör en kostdagbok och försöker uppskatta antalet kalorier din mat verkligen innehåller. Därefter gör man en uppskattning av din kaloriförbukning. Om det verkligen är underhudsfett du vill lägga på dej bör detta inte vara något stort problem. Att gå upp i vikt ”med kvalité”, dvs muskelmassa, kräver styrekträning.

Om du ändå inte kommer till räta med problemet föreslår jag att du söker en specialistläkare eller din husläkare för att få en bedömning.

Lycka till!