vilo tid?

Fråga:

Hej. Jag är ganska på att jag råkat utför en hälseneinflammation på båda fötterna… Jag har ett punkt/knöl på samma ställe ganska långt upp på självahälsenan. Jag har googlat runt och fått olika svar överalt… Vissa hävdar att man ska träna bort det , medan andra säger att man ska ta det lugnt och vila. Vad ska jag göra för att så fort som möjligt vara redo igen?

Om det är till någon hjälp:
Jag spelar fotboll och har nyligen börjat träna dubbelt så mycket och bytt underlag och fotbollskor. Det konstiga är att detta visade sig först efter 2 månader. Jag kan spela och springa helt smärtfritt inomhus ned mina inomhus skor. Sen kan jag gå och springa utan skor utan någon smärta.

mvh

Svar:

För att veta vilka kvalitéer du inte har tillräckligt av behöver man undersöka dej funktionellt. Utan en sådan bli alla gissningar och ”tips” på nätet just bara gissningar. 
Hälseneinflammationer kan ha flera olika orsaker, såsom bristande excentrisk styrka, koordinationsbrist, ofördelaktigt löpsteg, felaktiga skor och/eller segmentell stramhet i vadmuskulaturen. Ofta är fler än en faktor inblandad och ofta utlöses besvären då man överbelastar, d v s sätter sina kvalitéer på prov, såsom då man hastigt ökar träningsbelastningen. Lösningen är att öka träningen långsamt och att åtgärda uppenbara brister.
Sök hos din idrottsläkare för att kartlägga dina brister och få en seriös diagnos. Därmed kan man på ett mer kvalificerat sätt ordinera behandling.