Vilopuls och sköldkörteln

Fråga:

Hej.

Är en ung kvinna som tidigare var uthållighetsidrottare på elitnivå, men som av olika orsaker (bla extrem trötthet) plötsligt slutade med allt för dryga 2 år sen. Som mest vältränad hade jag en vilopuls som lägst runt 48 slag per minut. Det jag funderar över är att jag nuförtiden, fast jag har en usel kondition (orkar ej träna mera) har en lägre vilopuls (45) än vad jag hade som hårt idrottande. Hur kommer det sig? Vet att det inte ser ut att vara så stor skillnad när man ser på värdena, men min situation har ändrats så trastiskt så förstår inte hur det kan vara såhär.

Om jag har förstått rätt så är låg puls ett symptom på sköldkörtelproblem (underproduktion). Stämmer detta och hur märks det för en idrottare, eller för en ex-idrottare?

Tusen tack för svar!

Svar:

Sköldkörteln producerar ett hormon, tyroxin, som styr ämnesomsättningen. I vårt land är det inte helt ovanligt, f f a hos kvinnor, med för låg produktion av detta hormon. Det yttrar sej i symptom som har just med ämnesomsättningen att göra. Då kroppens ämnesomsättning sjunker kan man bli trött, orkeslös/kraftlös, få ökat sömnbehov, bli förlångsammad i tal och motorik. Puls/hjärtfrekvens och blodtryck kan sjunka och nedstämdhet är inte ovanligt. Dessa symptom kan dock härröra från en rad olika sjukdomar, men hos allmänläkaren tänker man främst på denna inte helt ovanliga hormonrubbning. Det är enkelt att testa funktionen av sköldkörteln, vilket sker genom ett blodprov. Behandlingen består i att livet ut tillföra hormonet i tablettform.
Om du har symtombilden som beskrivs, eller delar av det, bör du i första hand definitivt söka hos din husläkare för provtagning. Husläkaren tar då även andra allmänna prover, och gör en undersökning, för att se om annan orsak till symptomen finns.