Vilopuls vid överträning

Fråga:

Ska vilopulsen gå ner till normalt igen efter man varit rejält övertränad? Springer maraton annars, eller förblir den förhöjd, ska man börja springa lite försiktigt så man får ner den? Har vilat 10 veckor nu, varit sjuk 3-4 gånger under den perioden, varit frisk de senaste 2 veckorna, alltså ska jag vila tills vilopulsen och den ortostatiska pulsen är normal?

Svar:

Generellt är pulsen en av de parametrar man mäter för att bedöma överträningssyndrom – idrottens utbrändhetssyndrom. Man måste dock ha mer information om dina symptom, när och hur det uppstått, vilken träningsbelastning som varit aktuell, et c för att kunna bedöma i vilken fas du är i just nu. Den största risken är att man återgår till sin fysiska aktivitet för tidigt, vilket resulterar i återfall och betydligt längre tid för rehabilitering. Upplägget av rehabilitering bör designas och kontrolleras av idrottsläkare med erfarenhet av detta. Jag har skrivit och föreläst om detta tidigare i flera andra sammanhang, se kortfattad artikel på www.idrottsdoktorn.se/page11.html.
10 veckor för rehabilitering låter som mycket för kort tid om du har ett fullt utvecklat syndrom. Jag föreslår att du söker idrottsläkare för bedömning och rehabplanering för detta.