Yrsel direkt efter löpning

Fråga:

Hej Idrottsdoktorn!

Jag är en man på 47 år och passionerad löpare. Jag springer ca 10 km eller upp mot någon timme give or take, nästan var dag. Oftast i måttligt tempo, då det är endorfinkicken och välbefinnandet jag söker, snarare än att jaga tider. Ibland när jag har löpt mitt pass och stannar av för att stretcha kan jag känna en rejäl yrsel. Den sitter då bara i någon eller ett par minuter. Sen mår jag bra igen. Men kan bli yr när jag böjt mig ner mot golvet och hastigt reser mig igen, nära inpå passet.

Jag känner mig aldrig yr under själva träningen, utan det är alltså vid omedelbar vila direkt efter löpningen. Vilka fysiologiska orsaker kan det ha, och är det ofarligt?

Svar:

Hej

Dina symptom talar för att du har en ortostatisk reaktion, som oftast beror på att blodtrycket sjunker momentant vid hastig lägesändring. Differentialdiagnos är påverkan på balansnerven i örat. I de flesta fall är det ofarligt men orsaken kan också uppträda vid hjärtarytmi, att hjärtat går oregelbundet. På vårdcentralen kan man mäta blodtrycket i liggande och direkt efter uppresning, samt efter 2 min stående, s k ortostatiskt test. Om man inte får napp med den metoden kan man låta dig springa ett par kilometer och göra samma test igen, s k provokationstest. Man bör också bl a göra ett EKG, lyssna på hjärta och lungor, och vid minsta tveksamhet bör du få en remiss till Fys Klin.