Löparmage

Fråga:

Hej, min 16 åriga dotter har ofta problem med magsmärta i samband med hård fysisk aktivitet vilket ibland leder till kräkning. Hon klagar på att sport-BH trycker på över magen och skapar smärta.

I texten nedan prata man om ”bråck i övre magmunnen” vars symptom påminner om min dotters problem. Vilken undersökning kan ni rekommendera för att att utreda hennes problem?

Symptom från över mag-tarmkanalen, sura uppstötningar, kräkning och illamående är dels resultatet av det hormonella påslaget i systemet, och dels magsäckens stora mekaniska förflyttning i löpningen tillsammans den ökade bukpressen, vilket leder till mekaniskt läckage upp i matstrupen. Denna mekanism kan dessutom förvärra ett redan etablerat bråck i övre magmunnen, något som förekommer hos 30% av vuxna, med bl a inflammation i matstrupen som följd.

Svar:

Rätt instans att rådfråga om bråck vid övre magmunnen är en pediatriker (barnläkare). Man ser förhållandena bra med gastroskopi. Mer vanligt förekommande i din dotters ålderskategori är dock ”löparmage”, vilket omskrivits ett flertal tillfällen på denna sajt.